Bookmark and Share
Kesätilaisuus Mikkelinmäellä

Luopioisten kotiseutumuseo sijaitsee Luopioisten kirkonkylässä, kirkon vieressä. Se on entinen pitäjänmakasiini, lainajyvästö, joka muutettiin museoksi Kukkia-Seuran toimesta 1950-luvulla. Museossa olevat esineet on kerätty Luopioisten kunnan alueelta ja ne ovat pääosin 1800-luvulta.

Luopioisten kotiseutumuseoKotiseutumuseossa näyttelytilat ovat kolmessa kerroksessa. Eteisessä on kulkuneuvoja ja kalastukseen liittyviä esineitä.  Ensimmäisessä  kerroksessa on makasiinin alkuperäistä esineistöä, kuten viljakappoja, -tiinuja ja –lapioita. Lisäksi esitellään sahdintekovälineitä ja pula-ajan esineistöä. Museossa on myös pienoismalli 1900-luvun Luopioisten kirkonkylästä. Toisessa kerroksessa on mm. kiertokoulu ja kodin sisustukseen liittyvää esineistöä. Vanhimmat kirjat ovat 1750-luvulta. Kolmannessa kerroksessa on kansanomaisia käyttöesineitä aihepiireittäin, joita ovat esim. valaistus, puusepän ja suutarin työkalut. Lisänä myös naisten ja miesten töiden esineistöä.

Luopioisten kotiseutumuseoKotiseutumuseosta 200 m päässä sijaitseva, kunnan omistama Mikkelinmäen ulkomuseo perustettiin 1950-luvun lopulla sekin Kukkia-Seuran toimesta. Museorakennukset on koottu eri puolilta Luopioisten entistä kuntaa. Ensimmäiset mäelle tuodut rakennukset ovat Hirvelän torppa ja ns. Piian aitta.  Muita alueella olevia rakennuksia ovat erilaiset aitat, savusauna ja tuulimylly, yhteensä rakennuksia on 12.  Mikkelinmäki on vanha pyhä paikka, mahdollisesti rautakaudelta. Siellä on uhrikivi ja luonnonlähde.

Museossa käydessä kannattaa tutustua myös muihin lähiseudun nähtävyyksiin, kuten Luopioisten 1813 rakennettuun kirkkoon ja kirkkomuseoon. Kahvilapalveluita ja paljon muuta tarjoaa monipuolinen Mikkolan navetta.

Museon 10 helmeä


Kuvat Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.