Bookmark and Share
Eräjärven kivimuseo

Akaatti, pallograniitti, maasälpä, kimberliitti, timantti… Eräjärven kivimuseossa on laaja ja mielenkiintoinen valikoima kotimaisia ja ulkomaisia kivilajeja, jalo- ja korukiviä sekä harvinaisia mineraaleja. Eräjärvi-Seuran ylläpitämä erikoismuseo toimii Eräjärven puukirkon pihapiirissä 1864 valmistuneessa lainaviljamakasiinissa.

kivivitriiniNykyisin Oriveden kuntaan kuuluvalla Eräjärvellä on pitkät perinteet kiviteollisuudessa ja kivenjalostuksessa. Fylliitin louhinta oli seudulla vilkkainta 1800- ja 1900 -luvun vaihteessa, jolloin Suomen suuriruhtinaskunnasta vietiin kovasimia Venäjälle. Maasälvän louhinta aloitettiin 1930- luvulla posliiniteollisuuden raaka-aineeksi. Maasälpää vietiin moniin Euroopan maihin. Kivi työllistää Eräjärvellä edelleen. Museo tutustuttaa kävijän kivilajeihin, mineraaleihin ja alueen kiviteollisuuden historiaan. Lisäksi tarjolla on taiteeseen ja historiaan liittyviä vaihtuvia näyttelyitä.

kivimuseon sisakuvaSamalla käynnillä voi myös tutustua kauniiseen suomalaiseen puukirkkoarkkitehtuuriin. Eräjärven 1821 valmistunut kirkko on kuuluisan kirkonrakentaja Matti Åkergrenin käsialaa. Hän oli kotoisin Eräjärveltä. Kirkossa on myös mielenkiintoinen kirkkomuseo. Kirkkopihaa koristaa Aimo Tukiaisen Kirkonkukot-veistos.

Museon 10 helmeä


Kuvat © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.