Bookmark and Share
Päärakennus Korpulan talo

Ylöjärven kotiseutumuseo sijaitsee kauniissa mäntymetsikössä Hietastenmäellä, aivan vanhan Kuruntien tuntumassa. Museoalue perustettiin 1960-luvulla, jolloin Ylöjärvi-seura toi mäelle ensimmäisenä rakennuksena Tiuran tilan vanhan viljamakasiinin. Rakennuksia siirrettiin vuosien myötä lisää siten, että nyt niitä on yhdeksän. Suurin osa rakennuksista on 1800-luvulta. Museoalueen päärakennus on Korpulan talo, jonka pihapiiriin kuuluvat lisäksi mäkitupa ja 1700-luvun lopulla valmistunut viehättävä luhtiaitta Pengonpohjan Intistä. Pihan perällä on suutari Niinisalon entinen tupa ja pieni savusauna. Museoalueelle johtavan portin vieressä on Teivaalan kartanon vanha paja ja taaempana riihi.

Luhtiaitta ja pakariRakennuksissa esitellään entisajan elämäntapaa ja kädentaitoja, esillä on 1800-luvun työvälineitä ja käyttöesineitä. Päärakennuksessa on jokapäiväiseen elämään liittyvää esineistöä; pirtissä on kehrätty ja tehty talvisin puuesineitä, tuvassa keitetty kahvit ja puurot. Suutarilassa voi tutustua suutarin ja räätälin työstä kertovaan näyttelyyn. Pajassa on sepän käyttämiä työvälineitä ja ahjo, riihessä maatalouteen ja viljan puintiin liittyvää esineistöä sekä erikoisuutena hevoskiertopuimuri. Museon esinekokoelmia voi selata nimellä Ylöjärven kaupungin esinekokoelmat Siiri -tietopalvelussa.

PakariMuseoalueeseen voi tutustua rauhassa itsekseen tai kysyä opastusta. Lisäksi kesäisin järjestetään toimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Museon kesään kuuluvat mm. Vahannan nuorisoseuran kesäteatteri-esitykset. Lapsille järjestetään ”Vaarini vempain” -kierroksia, joissa tutustutaan jännittäviin vanhoihin esineisiin ja elämään sata vuotta sitten. Tapahtumien ajankohdista lisätietoja museon kotisivuilla. Museolla pidetään myös kädentaitopajoja, joissa voi tehdä itse perinteisiä käsitöitä. Museokäynnin jälkeen tutustumiskohteeksi voi valita vaikkapa parin kilometrin päässä sijaitsevan komean, vuonna 1850 valmistuneen Ylöjärven kirkon. Kirkko toimii kesäisin Tiekirkkona.

Seuraa Ylöjärven museota:

Facebook -sivu on yhteinen kaikkien Ylöjärven kaupungin museoiden kanssa.

Museon 10 helmeä


Kuvat Ylöjärven kotiseutumuseo 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.