Vänrikki Stoolin tupa ulkoa

Kurun ulkomuseon keskeisin nähtävyys on 1750-luvulla Vänrikki Stoolin tupa, jossa on asunut vänrikki Karl Gustaf Polviander. Hän otti osaa 1807 Ruotsin käymään sotaan Napoleonin sotajoukkoja vastaan Saksassa, sekä 1808-1809 käytyyn Suomen sotaan. Nuori ylioppilas J.L. Runeberg vieraili usein vänrikki Polvianderin tuvassa. Hän kuuli siellä sotakertomuksia, joista hän sai aineistoa moniin runokokoelmiinsa, muun muassa teokseen ”Vänrikki Stoolin tarinat”. Tuvassa on esillä useita vänrikki Polvianderin valmistamia ja hänelle kuuluneita esineitä, kuten itse tehty sänky ja morsiustuoli, jonka vänrikki lahjoitti kihlajaislahjana morsiamelleen. Polvianderin huoneessa on esillä vänrikin käytössä ollut hylkeennahalla päällystetty raudoitettu sota-arkku.

Vänrikin tuvan lisäksi ulkomuseon pihapiirissä on luhtiaitta ja kaksi pientä aittaa, joista toinen on tarinan mukaan rakennettu 1600-luvun lopussa, jolloin se olisi maakunnan vanhimpia puurakennuksia. Aitat ovat alun perin sijainneet Itä-Aureessa, kirkonkylässä ja Kurun luutnantin puustellin pihamaalla. Aitoissa on esillä ruokatalouteen, kädentaitoihin ja entisajan elämänmenoon liittyvää esineistöä, kuten 1850-luvulta peräisin oleva viinapannu laitteineen sekä sahdin teossa ja valmistuksessa käytetyt sahtikuurna ja -tynnyri. Pihapiirissä on myös 1800-luvun alkupuolella rakennettu savusauna. Museoalueen vieressä sijaitsevassa lehtomaisessa metsikössä virtaa Hoppasjoki. Museolta lähtevän polun päässä on jalkamylly, joka on rakennettu varhain 1800-luvulla. Myllyyn on tehty perusteellinen korjaus vuonna 1921.

Vänrikki Stoolin tupa sisältä

Luhtiaitta

Seuraa Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupaa:

Facebook -sivu on yhteinen kaikkien Ylöjärven kaupungin museoiden kanssa.

Museon 10 helmeä

Kuvat Ylöjärven museo 2011

• SK sanoo:

Alunperin rakennus oli kaksiosainen. Museona on kamarinpuoleinen pää. Pirtin puoleinen pää on rakennuksen alkuperäisen sijaintipaikan lähistöllä, kahden kilometrin päässä museolta.

• Tutustumisen arvoinen paikka. Kannattaa käydä kauempaakin. Kahviota jäi vähän kaipaamaan.

• Helena Huhtala sanoo:

Missä vänrikin kuva? Itselläni hyllyssä hyvä valokuva esi-isästäni, joten tiedän, että sellainen on olemassa.

• Ohje sanoo:

“Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *