Bookmark and Share

Kaivostorni ja tupa

Haverin kaivos aloitti toimintansa rautakaivoksena ja ensimmäinen asiakirjamaininta on vuodelta 1735.  Viimeksi kaivostoimintaa harjoitti 1935 – 1960 Oy Vuoksenniska Ab päätuotteena kulta, lisäksi kupari ja hopea. Siltä ajalta on säilynyt tuotanto- ja asuinrakennuksia. Historiaa ja esineistöä esitellään kaivosmäellä sijaitsevassa museossa ja sen ympäristössä. Museotoiminnasta vastaa Viljakkalan Haveri ry.

LastauskoneMuseolla ei ole kahvilaa, mutta kaivosalueella on kahvila/kioski Kultahaverin Vapaa-aika, jossa myös vapaa-ajan palveluja, ravintola Kultacasino vähän kauempana, vuokrattavia lomamökkejä sekä uimaranta.

Alueella järjestetään kultaan ja kiviin liittyviä tapahtumia sekä kesällä uistelukilpailut. Haverin  kautta kulkee myös Pirkan Taival -vaellusreitti suuntana Hämeenkyrö ja Ikaalinen.

Opastettuja kierroksia järjestetään 1.7.-30.7. välisenä aikana  lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13 ja klo 15. Lähtö on Kultahaverin Vapaa-aika Oy:n edestä, Puistolantie 1, Viljakkala. Pysäköinti Haverintien pysäköintialueelle.

Museon 10 helmeä


Kuvat © Haverin kultakaivosmuseo

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: kirsi.kaivanto(at)tampere.fi

  • Pali sanoo:

    Museossa en ole käynyt mutta ympäristöt ovat tutut vuosikymmenien takaa.
    Isovanhempani olivat kaivoksella töissä sodan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *