Bookmark and Share

Pirkanmaan pohjoisin kylä Killinkoski sijaitsee Virtain ja Ähtärin puolessa välissä kantatie 68:n varrella. Kylän keskustaa hallitsee P.G. Holmin vanha nauhatehdas. Nauhatehtaan vanhimman rakennuksen on suunnitellut kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck vuonna 1908. Hienosti säilynyt tehdasmiljöö on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Killinkosken kyläyhdistys on kehittänyt vanhan nauhatehtaan tiloista mielenkiintoisen ja monipuolisen erikoismuseon, joka kertoo elävästi maaseudun keskellä sijaitsevan teollisuustaajaman historiasta. Wanhasta tehdasmiljööstä löytyy Nauhateollisuusmuseo, Suomen kameramuseo ”Kamerataivas” sekä entisajan koulunkäyntiä, VPK:n, valokuvaamon ja parturi-kampamon toimintaa ja nostalgisia leluja esittelevät näyttelyt. Pysyvästi esillä on lisäksi taiteilija Marjaliisa Pitkärannan muistoateljee.

Keväällä 2017 avattu Into-keskus esittelee Nyströmin kulttuurisuvun ja kansalliskuvaaja I. K. Inhan elämää ja tuotantoa. Into-keskuksessa on esillä vuosittain tasokkaita valokuvanäyttelyitä niin historian kuin nykypäivänkin huippuvalokuvaajilta.

Museonäyttelyiden lisäksi Killinkosken Wanhassa tehtaassa on myös Nauhala Oy:n tehdasmyymälä, jossa on maan laajin nauhatuotevalikoima, laajat vaihtuvien näyttelyiden tilat,  kirpputoreja ja viihtyisä museokahvila. Pienessä Örnellin Puodissa on myynnissä lähituottajien ja käsityöläisten tuotteita. Liikuntaesteisen on hyvä huomioida, että tehdasrakennuksessa on runsaasti portaita, mutta parkkipaikalle, kahvilaan ja taidegalleriaan on esteetön pääsy.

Seuraa Killinkosken Wanha Tehdasmiljöötä:

 

 

Museon 10 helmeä


Kuvat Linda Peltola, Killinkosken Wanha Tehdasmiljöö 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.