Bookmark and Share
Sääksmäen kotiseutumuseo

Sääksmäen kotiseutumuseo sijaitsee aivan Sääksmäen kirkon vieressä, noin 100 metriä kirkolta lounaaseen. Kotiseutumuseo sai alkunsa vuonna 1949, kun Sääksmäki-seura perustettiin Eino Jutikkalan toimesta. Seura sai lahjoituksena edustavan lähiseuduilta kootun esinekokoelman, jonka kodiksi siirrettiin tyhjilleen jäänyt talo Valkeakosken Saarioispuolelta. Museorakennus on 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa rakennettu perinteinen paritupatyyppinen asuinrakennus. Pitkänomaisen rakennuksen molemmissa päissä on tupa, joihin on kulku porstuasta rakennuksen keskeltä. Lisäksi talossa on pieni porstuan peräkamari. Talon eteläpäädyn tupa on mustuneista seinähirsitä päätellen saattanut olla alkujaan savupirtti.

Sisäkuva Sääksmäen kotiseutumuseostaSääksmäen kotiseutumuseossa voi tutustua tyypilliseen pirkanmaalaiseen asumisen tapaan 1700-1800-luvuilla. Museon huoneet on sisustettu ajan taidokkaasti valmistetuilla puuesineillä ja tarvekaluilla. Samalla käynnillä voi tutustua muihinkin lähiseudun upeisiin nähtävyyksiin, kuten Rapolan linnavuoreen, Voipaalan kartanoon ja taidekeskukseen, Tervapääskyyn, Renvallin kansallisromanttiseen huvilaan, jossa kesäisin toimii kahvila ja Sääksmäen kirkkoon. Kaikki ovat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Voipaalassa on myös kahvila, jossa voit virkistäytyä vaikkapa museokäynnin päätteeksi, ennen Rapolanharjulle kiipeämistä.

Museon 10 helmeä


Kuvat Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.