Bookmark and Share

Velaatan maitolaiturimuseo, pohjoisessa Hämeessä, seisoo Kukonharjan vuoren eteläisellä rinteellä liki Jutilan kylää. Sen läheisin ympäristö on pelto ja Tampere-Ruovesi -tie, mutta alempana alkaa kalaisa Velaatta-järvi. Syksyisin museon ympärillä aaltoilee teräinen vilja.

Juhlavuoden teema on Suomi 100, museo 25. Päähallin Suomi 100 luotaa maaseudun ammattien muutosta. Työt, jotka pitivät Suomen pystyssä vaikeat ajat, ovat kadonneet. Mikä neuvoksi?

Museo 25 –näyttelyosio hallin perällä kertoo hauskalla tavalla monipuolisesta toiminnasta ja kymmenien ihmisten vapaaehtoisesta työstä kotiseudun hyväksi. Näyttelyssä saa häivähdyksen Elviksen vierailusta, raitiovaunupysäkistä, Velaatan Antti Jokinen -avaruuskeskuksesta, joka oli omistettu legendaarisella kauppiaalle ja baarinpitäjälle Antti Jokiselle.

Museo on Euroopan Unionin pienin. Facebook on korottanut nähtävyyden ranking-listallaan ”historialliseksi museoksi”. Museo elääkin joka päivä Facebookissa ja netissä. Toiminnan tavoite on yhä sama kuin alussa: pyrkimys lähentää kaupungin ja maaseudun väen sekä eläinten ja ihmisten välejä.

Missio on, että lehmää ei sanottaisi enää tuotantoeläimeksi, vaan asiallisesti lehmäksi ja että maidonantajia puhuteltaisiin perinteisillä nimillä: Mansikki, Heluna jne. Arvostava kunnioitus lisää ymmärrystä.

Lehmä on harvinaisen viisas eläin. Sitä vain nykytiede ei vielä tiedä, vain ne käsittävät, joilla on rakkaus lehmään, tuohon surusilmäiseen ja rauhalliseen elämän antajaan.

Näyttelyn avasi kirjailija Terhi Rannela.

Seuraa Velaatan maitolaiturimuseota:

 

 

Museon 10 helmeä

Kuvat Velaatan maitolaiturimuseo

Kommentit

  • Kesäasukas, Teisko sanoo:

    Olen maitolaiturin kannattaja, mutta mm. Vähä-Koveron maitolaituri uuden sillan pielessä on rapistunut ja lahoamassa. Toivoisin Guggenmain
    miehiä katsastamaan asian ja saattamaan Teiskon
    kaikki maitolaiturit niille kuuluvaan kunniaan.

  • Ohje sanoo:

    ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.