Bookmark and Share
tunnuskuva

The ideology behind the Lotta Svärd organisation and the civil guards that operated in Finland in the early 20th century lives on at this museum by the Tammelantori market square. The Tampere Civil Guard and Lotta Svärd Museum focuses on the first steps of Finland’s independence and the following decades. The museum aims to convey the desire for independence and the enthusiasm for national defence that were prevalent in Finland at the beginning of the 20th century. The museum also displays the efforts of the Civil Guard and Lotta Svärd organisations to build this country in the 1920s and 1930s.

The museum collects, records, and displays artefacts, documents, and collections on themes related to the Civil Guard and Lotta Svärd organisations, as well as items and documents generally related to our wars. The museum has the country’s largest collection of Lotta Svärd cups. The exhibition showcases, for example, still lifes made with mannequins, and annually changing additional exhibitions offer museum-lovers something new to see every time.

The museum is in the basement of a commercial building. Guests with reduced mobility should note that there are stairs at the museums’ entrance. There are a number of restaurants and cafés in the marketplace area.

Logo

Museum’s 10 Gems

Photos Tampere Civil Guard and Lotta Svärd Museum

Follow us on:

Comments

 • Jari Huvitus says:

  Onko mahdollista vierailla teillä 23-25.10. Olemme silloin Tampereella lomalla.

 • Hei,
  Otamme mielihyvin vastaan SK- ja Lotta materiaalia.
  Olemme avoinna ennakkosopimuksesta, joten otatko yhteyttä

 • Leena Ylinen says:

  Muutossa löytyi kaksi lotta-lippalakkia ja paikkakuntanauha Ikaalinen, siististi ommeltu käsivarsinauha, Otetaanko vastaan.

 • Timo Hakala says:

  Missä koulutettiin tamperelaisia suojeskuntalaisia? Hakusesa tamperelaiset veljekset Höijer. Molempien kantakorteissa merkintä osallistunut Tampereen valtaukseen. Valokuvissa molemmilla suojeluskunta vormu.
  Toinen oli asemestarina Viipurissa toinen Sortavalassa lentäjänä.Lähti 1918 Saksaan mekaanikokursseille Kiel-Hottenauhun. Kurssille, jonka Saksan vallankumous keskeytti.

 • Markku says:

  Pertsan kysymykseen 25.2.2014 ei liene vastattu. Ehkä siksi, että ko. kansioita on museollakin melkoinen nippu eikä lisää tarvita.

 • Markku says:

  Ylipäällikön päiväkäsky nro 136 löytyy mm. nettisivulta http://www.mikkoporvali.fi/index.php?page=1053&lang=1

  Sen voi kopioida tiedostoon ja tulostaa.

 • Antti Savela says:

  Liityin Tampereen Sk:aan 7.K:aan 1939. !8.6.1941 lähdin vapaaehtoisena 18.D:n Jääkäri-komppaniaan . Kysyisin Marskin suoje-luskuntalaisille antamaa päiväkäskyä 16.11.1944, jonka jakelu kiellettiin. Saako jäljennöstä mistään ?

  Nimim. ASLAKKA

 • V K A Lange says:

  Kaarle Lange Mikäli linkki toimii, niin sen takana on löytämiäni ja vailla historiatietoja olleita Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Kuvateksteistä paljastuu niiden suunniitelija, tekijä ja muutakin tietoa, joka on ollut täsysin kadoksissa. Esim. kaikki museoissa olevat ryijyt ovat olleet vailla historiatietoja niistä. Suuri kotimainen valtionpalkittu ryijyteoskaan ei näitä tunne, eikä mainitse niistä mitään. Tässä linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1867427043721.2110335.1182413961&type=3

 • V K A Lange says:

  Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Jos museolla on tietoa näistä enemmän, niin kiitos! Voinette tarkistaa Vapriikissa olevan Aittojokiryijyn (hakarisit poistettu???), sen historia- ja luovutustiedot (virheelliset), sekä mikäli on tietoa Tampereen aseveliyhdistyksen siitä tekemästä kopiosta eversti Aaro Pajarille syksyllä 1940, niin saataisiin yksi ryijy lisää kadonneiden talvisodan sankariryijyjen joukkoon. Tässä linkki, jonka toivon toimivan. Kaarle Lange Mikäli linkki toimii, niin sen takana on löytämiäni ja vailla historiatietoja olleita Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Kuvateksteistä paljastuu niiden suunniitelija, tekijä ja muutakin tietoa, joka on ollut täsysin kadoksissa. Esim. kaikki museoissa olevat ryijyt ovat olleet vailla historiatietoja niistä. Suuri kotimainen valtionpalkittu ryijyteoskaan ei näitä tunne, eikä mainitse niistä mitään. Tässä linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1867427043721.2110335.1182413961&type=3

 • Yrjö Suuniittu says:

  Valitettavasti Suojeluskuntien ja Lotta Svärd yhdistysten nimiluettelot on järjestöjen lakkauttamisten yhteydessä hävitetty aika perusteellisesti. Joillakin yksityishenkilöillä voisi olla jotakin.
  Museollakaan ei ole kuin Tampereen yhdistyksistä jotain. Asiaa kuitenkin voisi tiedustella Sotamuseosta, jos sinne olisi jotakin tallennettu.
  Yrjö Suuniittu museomestari, Tampereen Suojeluskunta ja Lottamuseo

 • raimo says:

  Mistä saisin Nokian suojeluskunnan ja Nokian Lotta Svärd järjestön jäsenluettelon, mielellään myös kantakortteja jossa olisi tehtävä ja ansioluettelo?
  raimo

 • Ohje says:

  “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.