Bookmark and Share

tunnuskuva

Lotta- ja suojeluskunta-aate elää Tammelantorin kupeessa. Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo keskittyy kuvaamaan maamme 90 vuotisen itsenäisyyden syntyvaiheita ja sitä seuranneita vuosikymmeniä. Museo haluaa välittää nykyisille sukupolville viestin siitä itsenäisyys- ja maanpuolustustahdosta, joka maassa vallitsi 1900-luvun alussa. Lisäksi museo kertoo, miten suojeluskunta- ja lottajärjestöt 1920- ja 1930-luvuilla rakensivat tätä maata.

ilvesMuseo kerää, tallentaa ja esittelee suojeluskunta- ja lotta-aiheisia esineitä, dokumentteja ja kokoelmia sekä yleisemminkin sotiimme liittyviä esineitä ja dokumentteja. Museolla on mm. maamme laajin lottakuppikokoelma. Näyttelyssä on esillä nukeista koottuja asetelmia ja vuosittain vaihtuvat oheisnäyttelyt tarjoavat museon ystäville aina uutta nähtävää.

Museo sijaitsee Tammelantorin kupeessa, liiketalon kellarikerroksessa. Liikuntaesteisen on hyvä huomioida, että museotiloihin kuljetaan portaita.  Museovieraan käytettävissä ovat lukuisat toria ympäröivät kahvilat ja ravintolat.

Logoyleiskuva näyttelytilasta

Museon 10 helmeä


Kuvat © Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo

Kommentit

 • Ohje sanoo:

  “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

 • Juhani ojutkangas sanoo:

  Hei, tiedan etta tampereen kaupunkilahetyksen toimistossa on kayttamattomia lotta-asuja.voisitte ottaa yhteytta ja kysya saako ne lahjoituksena

  Juhani ojutkangas
  Entinen toiminnanjohtaja

 • raimo sanoo:

  Mistä saisin Nokian suojeluskunnan ja Nokian Lotta Svärd järjestön jäsenluettelon, mielellään myös kantakortteja jossa olisi tehtävä ja ansioluettelo?
  raimo

 • Yrjö Suuniittu sanoo:

  Valitettavasti Suojeluskuntien ja Lotta Svärd yhdistysten nimiluettelot on järjestöjen lakkauttamisten yhteydessä hävitetty aika perusteellisesti. Joillakin yksityishenkilöillä voisi olla jotakin.
  Museollakaan ei ole kuin Tampereen yhdistyksistä jotain. Asiaa kuitenkin voisi tiedustella Sotamuseosta, jos sinne olisi jotakin tallennettu.
  Yrjö Suuniittu museomestari, Tampereen Suojeluskunta ja Lottamuseo

 • V K A Lange sanoo:

  Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Jos museolla on tietoa näistä enemmän, niin kiitos! Voinette tarkistaa Vapriikissa olevan Aittojokiryijyn (hakarisit poistettu???), sen historia- ja luovutustiedot (virheelliset), sekä mikäli on tietoa Tampereen aseveliyhdistyksen siitä tekemästä kopiosta eversti Aaro Pajarille syksyllä 1940, niin saataisiin yksi ryijy lisää kadonneiden talvisodan sankariryijyjen joukkoon. Tässä linkki, jonka toivon toimivan. Kaarle Lange Mikäli linkki toimii, niin sen takana on löytämiäni ja vailla historiatietoja olleita Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Kuvateksteistä paljastuu niiden suunniitelija, tekijä ja muutakin tietoa, joka on ollut täsysin kadoksissa. Esim. kaikki museoissa olevat ryijyt ovat olleet vailla historiatietoja niistä. Suuri kotimainen valtionpalkittu ryijyteoskaan ei näitä tunne, eikä mainitse niistä mitään. Tässä linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1867427043721.2110335.1182413961&type=3

 • V K A Lange sanoo:

  Kaarle Lange Mikäli linkki toimii, niin sen takana on löytämiäni ja vailla historiatietoja olleita Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Kuvateksteistä paljastuu niiden suunniitelija, tekijä ja muutakin tietoa, joka on ollut täsysin kadoksissa. Esim. kaikki museoissa olevat ryijyt ovat olleet vailla historiatietoja niistä. Suuri kotimainen valtionpalkittu ryijyteoskaan ei näitä tunne, eikä mainitse niistä mitään. Tässä linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1867427043721.2110335.1182413961&type=3

 • Antti Savela sanoo:

  Liityin Tampereen Sk:aan 7.K:aan 1939. !8.6.1941 lähdin vapaaehtoisena 18.D:n Jääkäri-komppaniaan . Kysyisin Marskin suoje-luskuntalaisille antamaa päiväkäskyä 16.11.1944, jonka jakelu kiellettiin. Saako jäljennöstä mistään ?

  Nimim. ASLAKKA

 • Pertsa sanoo:

  Hei. Minulla on muutama kappale Lotta-salkku kansioita, käyttämättömiä ja suhtkoht hyvä kuntoisia. Onko museolla kiinnostusta/ tarvetta kyseisille kansioille?

  Terv. Pertsa

 • Markku sanoo:

  Ylipäällikön päiväkäsky nro 136 löytyy mm. nettisivulta http://www.mikkoporvali.fi/index.php?page=1053&lang=1

  Sen voi kopioida tiedostoon ja tulostaa.

 • Markku sanoo:

  Pertsan kysymykseen 25.2.2014 ei liene vastattu. Ehkä siksi, että ko. kansioita on museollakin melkoinen nippu eikä lisää tarvita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>