Bookmark and Share
tunnuskuva

Lotta- ja suojeluskunta-aate elää Tammelantorin kupeessa. Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo keskittyy kuvaamaan Suomen itsenäisyyden syntyvaiheita ja sitä seuranneita vuosikymmeniä. Museo haluaa välittää nykyisille sukupolville viestin siitä itsenäisyys- ja maanpuolustustahdosta, joka maassa vallitsi 1900-luvun alussa. Lisäksi museo kertoo, miten suojeluskunta- ja lottajärjestöt 1920- ja 1930-luvuilla rakensivat tätä maata.

Museo kerää, tallentaa ja esittelee suojeluskunta- ja lotta-aiheisia esineitä, dokumentteja ja kokoelmia sekä yleisemminkin sotiimme liittyviä esineitä ja dokumentteja. Museolla on mm. maamme laajin lottakuppikokoelma. Näyttelyssä on esillä nukeista koottuja asetelmia ja vuosittain vaihtuvat oheisnäyttelyt tarjoavat museon ystäville aina uutta nähtävää. Tampereen suojeluskunta- ja lottamuseon kokoelmat ovat selailtavissa netissä Siiri -tietokannassa.

Museo sijaitsee Tammelantorin kupeessa, liiketalon kellarikerroksessa. Liikuntaesteisen on hyvä huomioida, että museotiloihin kuljetaan portaita.  Museovieraan käytettävissä ovat lukuisat toria ympäröivät kahvilat ja ravintolat.

Logo

Museon 10 helmeä

Kuvat Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo

Seuraa meitä:

Kommentit

 • Jari Huvitus sanoo:

  Onko mahdollista vierailla teillä 23-25.10. Olemme silloin Tampereella lomalla.

 • Kari Nykänen sanoo:

  Hei,
  Otamme mielihyvin vastaan SK- ja Lotta materiaalia.
  Olemme avoinna ennakkosopimuksesta, joten otatko yhteyttä

 • Leena Ylinen sanoo:

  Muutossa löytyi kaksi lotta-lippalakkia ja paikkakuntanauha Ikaalinen, siististi ommeltu käsivarsinauha, Otetaanko vastaan.

 • Timo Hakala sanoo:

  Missä koulutettiin tamperelaisia suojeskuntalaisia? Hakusesa tamperelaiset veljekset Höijer. Molempien kantakorteissa merkintä osallistunut Tampereen valtaukseen. Valokuvissa molemmilla suojeluskunta vormu.
  Toinen oli asemestarina Viipurissa toinen Sortavalassa lentäjänä.Lähti 1918 Saksaan mekaanikokursseille Kiel-Hottenauhun. Kurssille, jonka Saksan vallankumous keskeytti.

 • Markku sanoo:

  Pertsan kysymykseen 25.2.2014 ei liene vastattu. Ehkä siksi, että ko. kansioita on museollakin melkoinen nippu eikä lisää tarvita.

 • Markku sanoo:

  Ylipäällikön päiväkäsky nro 136 löytyy mm. nettisivulta http://www.mikkoporvali.fi/index.php?page=1053&lang=1

  Sen voi kopioida tiedostoon ja tulostaa.

 • Antti Savela sanoo:

  Liityin Tampereen Sk:aan 7.K:aan 1939. !8.6.1941 lähdin vapaaehtoisena 18.D:n Jääkäri-komppaniaan . Kysyisin Marskin suoje-luskuntalaisille antamaa päiväkäskyä 16.11.1944, jonka jakelu kiellettiin. Saako jäljennöstä mistään ?

  Nimim. ASLAKKA

 • V K A Lange sanoo:

  Kaarle Lange Mikäli linkki toimii, niin sen takana on löytämiäni ja vailla historiatietoja olleita Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Kuvateksteistä paljastuu niiden suunniitelija, tekijä ja muutakin tietoa, joka on ollut täsysin kadoksissa. Esim. kaikki museoissa olevat ryijyt ovat olleet vailla historiatietoja niistä. Suuri kotimainen valtionpalkittu ryijyteoskaan ei näitä tunne, eikä mainitse niistä mitään. Tässä linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1867427043721.2110335.1182413961&type=3

 • V K A Lange sanoo:

  Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Jos museolla on tietoa näistä enemmän, niin kiitos! Voinette tarkistaa Vapriikissa olevan Aittojokiryijyn (hakarisit poistettu???), sen historia- ja luovutustiedot (virheelliset), sekä mikäli on tietoa Tampereen aseveliyhdistyksen siitä tekemästä kopiosta eversti Aaro Pajarille syksyllä 1940, niin saataisiin yksi ryijy lisää kadonneiden talvisodan sankariryijyjen joukkoon. Tässä linkki, jonka toivon toimivan. Kaarle Lange Mikäli linkki toimii, niin sen takana on löytämiäni ja vailla historiatietoja olleita Talvisodan kadonneita sankariryijyjä. Kuvateksteistä paljastuu niiden suunniitelija, tekijä ja muutakin tietoa, joka on ollut täsysin kadoksissa. Esim. kaikki museoissa olevat ryijyt ovat olleet vailla historiatietoja niistä. Suuri kotimainen valtionpalkittu ryijyteoskaan ei näitä tunne, eikä mainitse niistä mitään. Tässä linkki: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1867427043721.2110335.1182413961&type=3

 • Yrjö Suuniittu sanoo:

  Valitettavasti Suojeluskuntien ja Lotta Svärd yhdistysten nimiluettelot on järjestöjen lakkauttamisten yhteydessä hävitetty aika perusteellisesti. Joillakin yksityishenkilöillä voisi olla jotakin.
  Museollakaan ei ole kuin Tampereen yhdistyksistä jotain. Asiaa kuitenkin voisi tiedustella Sotamuseosta, jos sinne olisi jotakin tallennettu.
  Yrjö Suuniittu museomestari, Tampereen Suojeluskunta ja Lottamuseo

 • raimo sanoo:

  Mistä saisin Nokian suojeluskunnan ja Nokian Lotta Svärd järjestön jäsenluettelon, mielellään myös kantakortteja jossa olisi tehtävä ja ansioluettelo?
  raimo

 • Ohje sanoo:

  ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.