Bookmark and Share

Opastus Lenin-museossaUusi ja erilainen Lenin-museo on avannut ovensa yleisölle 17.6.2016. Uudistetussa museossa Suomen ja Venäjän yhteinen historia herää eloisana, monisävyisenä ja kriittisenä. Museo vie yleisön lumoavalle matkalle historiamme merkittäviin käännekohtiin: Venäjän vallankumoukseen, Neuvostoliiton perustamiseen, Suomen itsenäistymiseen, toiseen maailmansotaan ja aina Neuvostoliiton romahdukseen saakka.

Maatuskat

Suomen ja Venäjän vuoroin sotaisasta ja vuoroin rauhanomaisesta rinnakkaiselosta kerrotaan erilaisin medioin. Elokuvat, äänet ja multimediat kuljettavat katsojaa tunnelmasta toiseen, esineet ja kuvat tuovat historian lähelle ja tekstit tarjoavat syvällistä tietoa sitä haluaville. Näyttely nostaa esille poliittiset tapahtumat ja talouselämän kysymykset molemmin puolin rajaa ja luotaa niiden vaikutuksia arkielämään. Näyttelyn teemat valottavat sellaisia ilmiöitä kuin inhimillisten tragedioiden loputonta vankileirien saaristoa, jälkikäteen viisasteltua suomettumista ja perestroikan vapauttavaa vaikutusta ajallisen kaaren ulottuessa Venäjän keisarikunnan viimeisistä henkäyksistä Putinin Venäjään ja EU-Suomeen.

Museosali Tampereen työväentalolla tunnetaan Neuvostoliiton alkukotina, jossa Venäjän vallankumoukselliset Vladimir Lenin ja Josif Stalin tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Vuoden 1905 tapaamisella oli  maailmanhistorialliset seuraukset: kaksikko päätti tehdä Venäjän vallankumouksen, perustaa Neuvostoliiton ja antaa Suomen itsenäistyä. Tampereen työväentalo, jossa museo toimii, on  rakentunut useammassa vaiheessa 1900-luvun alussa. Samassa talossa on Tampereen Työväenteatterin Vanha päänäyttämö ja vieressä TTT:n muut näyttämöt. Museokäyntiin onkin mukava yhdistää teatterielämys. Pyörätuolilla liikkuvan museovieraan toivotaan ottavan yhteyttä museoon ennen vierailua, jotta henkilökunta voi ohjata hänet esteettömälle kulkureitille.

Ladoja Soviet Shopissa


Museon 10 helmeä

[Gallery not found]

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

  • Edvinas sanoo:

    It is an interesting place. I liked some stories from the guide. Also there is this bed(couch) where Lenin used to sleep during visits. I can’t imagine how someone would fit in it!

  • Unenomaista sanoo:

    Ehdotus tulevaa Leninin patsaan siirtoa varten 4.9.2015: Mikäli kulkuväline on avoin ja Lenin näkyvissä, voisiko kuljetusvälineeseen liittää kaiuttimet, joista soitettaisiin kuljetuksen ajan Leninin puheita?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>