Bookmark and Share
keittiö

Pispalassa maisema, kirjailija ja hänen sanansa ovat yhtä. Lauri Viita (1916–65) kuuluu merkittävimpiin suomalaisiin kirjailijoihin. Työväenkirjailija oli kotoisin Tampereen Pispalasta ja seurasi isänsä jälkiä kirvesmieheksi. Kun ensimmäinen runokokoelma, Betonimylläri, ilmestyi 1947, Viita oli vielä vahvasti sitä mieltä, ettei luovu kirveestä kirjoittamisen takia. Runokokoelman suosio yllätti kuitenkin kunnianhimoisen kirjailijan odotukset ja hän uskaltautui jättämään entisen leipätyönsä. Viidan tunnetuin romaani Moreeni (1950) kuvaa työläisperheen värikästä arkea 1900-luvun alkupuoliskon Pispalassa.

Lauri Viidan lapsuudenkotiin perustettu museo esittelee Viidan ja pispalalaisen työväen elämää 1920-1930-luvuilla. Museossa on kirjailijan vaiheista kertova näyttely sekä keittiön ja kamarin asunto alkuperäistä vastaavassa asussaan.

Tampereen Pispalassa kävijän kannattaa Lauri Viita-museon ohella tutustua myös Pyynikin näkötorniin, jolta avautuvat huikeat näkymät Pyynikin harjulle. Tornin juurella toimii kahvila, joka on kuuluisa herkullisista munkeistaan. Lisäksi Pispalassa voi käydä saunomassa tunnelmallisessa, 1900-luvun alussa rakennetussa Rajaportin saunassa.

Seuraa Lauri Viita-museota:

Museon 10 helmeä


Kuvat Lauri Viita -museo 2011

Kommentit

  • Martti markoff sanoo:

    Mikä mahtaa olla tuo ompelukoneen takana olevan tapetin malli tai nimi? Kävimme museossa 30.8.-20 ja tapetti jäi kiinnostamaan, josko sitä olisi saatavilla jostain mallistosta.

  • Parasta Pispalaa.

  • Ohje sanoo:

    ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.