Bookmark and Share
Pyynikinlinna

Museo on suljettu remontin vuoksi vuonna 2020.

Museo avautuu jälleen vuonna 2021

Suutarista tehtailijaksi ja taiteen keräilijäksi. Emil Aaltosen museo esittelee nimihenkilönsä monipuolista elämäntaivalta. Emil Aaltonen (1869-1949) hallitsi mm. Aaltosen kenkätehdasta, Lokomon konepajaa ja Sarviksen muovitehdasta. Lisäksi hän harjoitti maataloutta Ylikartanon suurtilalla, keräsi mittavan taidekokoelman ja tuki erilaisia yhteiskunnallisia hankkeita. Museon perusnäyttely esittelee monitoimimiehen toimintaa yhteiskunnassa ja teollisuudessa, ja kuvaa syvennetään Aaltosen harjoittamiin teollisuudenaloihin paneutuvilla erikoisnäyttelyillä.

ruokasaliMuseossa on esillä myös osa Aaltosen taidekokoelmasta. Kokoelma keskittyy vanhaan suomalaiseen taiteeseen. Modernismi impressioineen, ekspressioineen tai abstraktioineen ei Aaltosessa herättänyt suuriakaan intohimoja. Aaltonen uskoi, että taide parhaimmillaan ravitsee ihmisen sielua, joten kokoelman teoksia ripustettiin mm. tehtaissa konttoreiden seinille.

Aaltosen kokoelma tutustuttaa kävijän 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteeseen, esim. Robert Wilhelm Ekmaniin, Alexander Laureukseen, Werner Holmbergiin, Victor Westerholmiin, Fanny Churbergiin, Albert Edelfeltiin, Helene Schjerfbeckiin, Maria Wiikiin, Hjalmar Munsterhjelmiin ja Pekka Haloseen.

Albert Edelfelt, Kirsikkatyttö 1878Emil Aaltosen museo toimii vuonna 1924 valmistuneessa Pyynikinlinnassa, joka sijaitsee viime vuosisadan alkupuolella rakennetussa rauhallisessa huvilakaupunginosassa. Kaksikerroksinen, vaaleaksi rapattu tiilirakennus monine klassisine yksityiskohtineen kertoo antiikin ja italialaisen rakennustaiteen ihailusta ja soveltamisesta 1920-luvun pohjoismaiseen klassismiin.

Seuraa Emil Aaltosen museota:

Museon 10 helmeä


Kuvat Emil Aaltosen museo 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.