Bookmark and Share

Kirkon kupeessa, tuulimyllyn katveessa. Suodenniemen kotiseutumuseo sijaitsee Suodenniemen keskustassa, kirkon välittömässä läheisyydessä Koippurinmäen rinteellä. Museoalueella on satakuntalaisen parituvan lisäksi tuulimylly, aitta ja riihi. Museossa on nähtävillä paikallisten kädentaitajien töitä. Erikoisuutena museosta löytyy mm. suodenniemeläisen postinjakaja Kalle Pohjan puusta valmistama polkupyörä. Museoon on sisustettu myös vanhan ajan luokkahuone. Sastamalan kaupungin kokoelmia voi selata netissä Siiri -tietokannassa.

Museokaupassa on myynnissä paikallisia käsitöitä. Avaralla pihamaalla järjestetään kesäaikaan konsertteja ja muita tapahtumia. Suodenniemen kirkko sijaitsee museon naapurissa. Vuonna 1831 valmistuneen puukirkon on suunnitellut arkkitehti Andreas Arppe. Kirkontorni on C. L. Engelin käsialaa. Kirkon rakensi rakennusmestari Mikko Mikonpoika Roos.

Museon 10 helmeä


Kuvat Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

 • Marja-Leena Viljanen sanoo:

  Sukututkijana olen löytänyt paikallisista kotiseutumuseoista paljon lähdetietoa ja tässä on loistava sellainen esimerkki. Esiäitini synnyinkoti Suodenniemen kotiseutumuseona! Parin vuoden takainen käyntini oli sen verran lyhyt, että nyt täytyy tulla oikein ajan kanssa.

 • Mikael sanoo:

  Tutustuin Suodenniemen kotiseutumuseoon viime kesänä ja käynti oli kaikin puolin miellyttävä. Paikallista vanhaa esineistöä oli nähtävillä eri ajoilta ja läsnä ollut opas kierrätti vierasjoukkoa eri rakennuksissa.

  Mieleen kuitenkin tuli väistämättä, että museon tarjontaa voisi kehittää. Juuri nyt se ei kerro kovin paljon Suodenniemen historiasta, vaikka sitä sinne tullaan useasti oppimaan. Onhan Suodenniemellä nähty monia historian vaiheita. Erityisesti sisällissodan taistelut Suodenniemellä ja rintaman pysähtyminen sinne vaikuttivat suuresti Tampereen taistelujen kulkuun ja sitä kautta jossain mielessä sisällissodan historiaan. Lisäksi pitäjän merkittäviä hetkiä ovat olleet ainakin ensimmäiseen eduskuntaan valitun Ida Vemmelpuun puhetilaisuudet Suodenniemellä vuonna 1907, kenraali Mannerheimin vierailu vuonna 1922 ja esimerkiksi Tapani Rautavaaran seikkailut Suodenniemellä viihdytysmatkoillaan sotien jälkeisinä vuosikymmeninä. Lisäksi on mainittava liian vähälle huomiolle jäänyt Suodenniemellä kotiutunut (vaikkakin mouhijärveläissyntyinen) ja haudattu kansatieteilijä David Skogman (1840-1867).

  Suodenniemellä on myös muutama merkittävä historiallinen rakennus, jotka voisi tuoda kotiseutumuseossa esille. Suodenniemen kirkko on tiettävästi A.W. Arppen käsialaa ja kirkon torni C.L. Engelin piirtämä. Lisäksi kirkon kupeessa oleva valkoinen sisällissodan muistomerkki on Emil Cedercreutzin suunnittelema. Uudempina ilmiöinä paikkakunnalla ovat esimerkiksi ensimmäinen yksityishenkilön omistama tuulivoimala Suomessa sekä toinen mondo-päällysteinen pituushyppyrata maailmassa! Ainoastaan Australian Sydney ehti edelle.

  Mielestäni tällaisia saavutuksia pitäisi kotiseutumuseossa esitellä opastekstien puutteessa vaille merkitystä jäävien esineiden sijaan tai ainakin rinnalla. Olisiko siis mahdollista, että museon ns. päärakennukseen rakennettaisiin pysyvä näyttely, jonka rakennuksen eri huoneissa esiteltäisiin Suodenniemen historian eri lähestymistapoja, kuten suodenniemeläinen arki (valmiina oleva esineistö asianmukaisella kerronnalla varustettuna), Suodenniemi muutosten maailmassa (sisällissota ja esim. siirtolaisuus) ja Suodenniemen merkkihetket (esim. ylempänä mainitut vierailut ja rakennusperintö)? Myös esinelöytöjen valossa vaiheikas esihistoria tulisi jotenkin ottaa huomioon. Rakennukset itsessään edustaisivat omaa aikaansa ja rakennustapaansa.

  Näyttelyn kartuttaminen vaatisi epäilemättä taloudellista panostusta mutta nostaisi koko museon uudelle tasolle. Voin itse ilmoittautua mukaan talkoisiin, vaikken juuristani huolimatta nykyisin Suodenniemellä asukaan.

  Toivon, että näitä asioita mietittäisiin kotiseutumuseota kehitettäessä. Olisi ilo tulevaisuudessa vierailla museossa, jossa kerrottaisiin asianmukaisesti paikkakunnan menneet vaiheet ja annettaisiin reilusti oikea kuva paikkakunnan vaiheista. Näillä ajatuksilla, mukavaa tulevaa museokesää!

 • Ohje sanoo:

  ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.