Bookmark and Share

Sastamalan seudun museo on yli 80-vuotias kulttuurihistoriallinen museo, joka esittelee ja tallettaa paikkakunnan historiaa. Museon toiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa seudun asukkaiden ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään.

Paikallismuseo muuttuu yhteisönsä mukana. Vaikka museon perustehtävä pysyy samana, tapa toteuttaa sitä muuttuu. Sastamalan seudun museokin uudistuu, ja ensimmäinen askel on Olotilan avaaminen. Olotila on paikka tarinoille, muistoille ja kertomuksille elämästä tällä seudulla ennen ja nyt. Olotilassa voit jakaa omia arkisia kokemuksiasi ja esimerkiksi lempiruokiin, kotiin tai koulunkäyntiin liittyviä muistojasi: Mitä koulun pihalla leikittiin? Millainen oli ensimmäinen työpaikkasi? Millaisia muistoja sinulla on syntymäpäivistä tai kesäisistä uintiretkistä? Lapset ja isovanhemmat voivat yhdessä tutkia omaa menneisyyttään ja jakaa muistoja esimerkiksi siitä, millaista koulunkäynti oli ennen vanhaan ja millaista se on nyt.

Museossa on esillä muisteluun innostavaa materiaalia, kuten valokuvia ja arkistoaineistoa. Voit osallistua paikallishistorian tallentamiseen kertomalla, mitkä seudun tapahtumat, ihmiset ja maisemat ovat olleet juuri sinulle tärkeitä. Jonkun mielestä tärkeitä ovat kutut, juustot ja kirkot, toisen mielestä luonto ja ihmiset: ”Mettä vihreetä, veten sinistä, ernomasen uljasta ruakaa, nin ja uljaita ihmisiä”.

Sastamalan historia ulottuu esihistorialliselle ajalle. Jo 7000 vuotta sitten alueella liikkui metsästäjiä ja kalastajia. Pysyvää asutusta seudulla on ollut rautakaudelta lähtien. Ensimmäinen kirjallinen maininta Sastamalasta on 1300-luvulta. Muinaisen Sastamalan suurpitäjää vastaa suunnilleen nykyinen Sastamala, johon kuuluvat Vammala, Tyrvää, Karkku, Äetsä (Keikyä ja Kiikka), Suodenniemi, Mouhijärvi ja Kiikoinen. Seudun virallista historiaa on tutkittu runsaasti, mutta tavallisten kaupunkilaisten muistojen kautta myös arjen historia saadaan näkyväksi ja yksittäisten ihmisten ääni esille.

Uuden museon perusajatus on, että kokonaiskuva paikallishistoriasta rakentuu yksittäisten ihmisten elämänhistorioista ja virallisesta historiankirjoituksesta yhdessä. Paikallismuseo on paikallisten ihmisten oma museo, ja haluamme kehittää museota toiveiden mukaisesti. Olet sitten koululainen, ikäihminen, kesäasukas, paluumuuttaja tai perustyrvääläinen, tule mukaan kehittämään uudenlaista, elävää ja tekevää museota!

Museolla on laajat valokuva- ja kotiseutuarkistot, jotka ovat tutkijoiden käytettävissä sopimuksen mukaan. Sastamalan kaupungin kokoelmia voi selailla netissä Siiri -tietokannassa. Lähellä museota sijaitsee kulttuuritalo Jaatsi, taiteilija Akseli Gallén-Kallelan lapsuudenkoti. Jaatsin näyttelytiloissa on vaihtuvia näyttelyitä tai kaupungin omien taidekokoelmien esittelyä.

Seuraa Sastamalan seudun museota:

Museon 10 helmeä


Kuvat Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.