Bookmark and Share

Lampaita, hevosia, maalaisrakennuksia, peltoaukeita, hakamaita ja katajaketoja – Aitoa maalaistunnelmaa vain muutaman kilometrin päässä Pirkkalan keskustasta ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalta. Pirkkalan kotiseutumuseo sijaitsee kauniilla Reipinniemen ulkoilu- ja virkistysalueella. Reipin vanhan maatilan pihapiiri sekä sen hevoslaitumet ja lammashaat liittyvät myös museoalueeseen. Alue pyritään säilyttämään alkuperäisenä, jotta se tarjoaisi elämyksiä ja kävijöille palan sitä kotiseutuhistoriaa, jota Pirkkala vielä 50 vuotta sitten on ollut.

Ulkomuseoalue käsittää eri puolilta Pirkkalaa siirretyt kolme aittaa, kaksi latoa,  pajan sekä vajan. Aitoissa on esillä 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun vanhaa talonpoikaisesineistöä maaseudun elinkeinoihin, ruokatalouteen ja käsitöihin liittyen. Vajasta löytyy ajokaluja ja  pajasta sepän työvälineet.  Lisäksi Reipissä on entisajan koulunkäynnistä kertova koulumuseokokoelma. Netissä Reipin esinekokoelmiin voi tutustua Siiri -tietokannassa. Kesäisin museoalueella järjestetään erilaisia tapahtumia.  Viereisellä Reipin tilalla voi tutustua maatiaisrotuisiin hevosiin, lehmiin, lampaisiin ja kanoihin.  Pihakahvila palvelee kesäisin la-su 11-17. Lisäksi läheinen uimaranta ja sauna tarjoavat kävijöille virkistystä ja kioskipalvelua.

Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa järjestetään vuoisittain Pirkkalan muinaismarkkinat -teematapahtuma, joka ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä ainutlaatuisista ja valtakunnallisesti merkittävistä rautakautisista löydöistä. Ohjelmassa on mm. esihistorian elävöittäjien viikinkileiri taistelunäytöksineen, arkeologien asiantuntijaluentoja, muinaistekniikkakäsityöläisten markkinat, työnäytöksiä ja työpajoja kaiken ikäisille sekä Pirkanmaan maakuntamuseon järjestämät yleisökaivaukset Tursiannotkon muinaisjäännösalueella.

Seuraavia Pirkkalan muinaismarkkinoita vietetään 10.-11.7.2021.  Kesän 2020 muinaismarkkinat on peruttu.

Tapahtumapaikkoina ovat Reipin museo ja Reipin tila osoitteessa Museotie 6-9, 33960 Pirkkala. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lisätietoja Pirkkalan kunnan sivuilta sekä Facebookista.

Museon 10 helmeä


Kuvat © Hilkka Rantala, 2010.

Seuraa Reipin museota:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.