Bookmark and Share
sisäkuva museosta

Museo toimii 1890 valmistuneessa viljamakasiinissa Parkanon kirkon välittömässä läheisyydessä. Rakennuksen jykevät seinät ovat punagraniittia. Lainajyvästötoiminnan päätyttyä siihen sijoitettiin 1958 yleisölle avautunut kotiseutumuseo. Makasiiniajasta museon sisäpuolella muistuttavat parkanolaisesta punahongasta salvotut, aiemmin viljalaareina toimineet seinähirret.

kotiseutumuseo ulkoaMuseorakennus pitää sisällään mielenkiintoiset seitsemän pientä huonetta alakerrassa ja avoimen hallitilan yläkerrassa. Museo esittelee monipuolisesti parkanolaiseen elämänmenoon liittyvää esineistöä. Näytteillä on muun muassa maalaistalon arkeen kuuluvaa työvälineistöä, erikoisuuksina pettuleivän tekoa esittelevä osasto, kätilön ja naispuolisen suutarin täydellinen välineistö. Lisäksi esitellään pukeutumista esimerkkeinä naisten ja miesten asut 1800- ja 1900-luvun vaihteesta ja hääpuku Hiitin talosta. Yläkerrassa on Parkanon seurakunnan museolle lahjoittamia esineitä ja ”sokerina pohjalla” taiteilija Germund Paaerin maalaama jäljennös taiteilija Akseli Gallen-Kallelan maalaamasta Sammon puolustus -teoksesta unohtamatta Parkanon Paroonin Gustaf Wreden osastoa.

Museokäynnin jälkeen voi ihailla museon tavoin punagraniitista muurattua kirkkomaan aitaa sekä komeata kellotapulia, myös 1800 valmistunut puurakenteinen Parkanon kirkko on vierailun arvoinen.

Parkanon kirkko

Museon 10 helmeä


Kuvat © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.