Bookmark and Share

Oksalan maatalousmuseo sijaitsee Oksalan kylässä, 12 kilometrin päässä Pälkäneen keskustasta. Oksala on toimiva maatila, jossa viljellään viljaa, perunaa ja rypsiä. Tilan edelliset omistajat Lauri ja Ilmari Räväsmäki aloittivat maatalouteen liittyvien esineiden keräilyn jo 1930-luvulla ja nykyiset omistajat ovat jatkaneet perinnettä. Museoesineitä on nykyisin lähes 5000. Pääosan kokoelmasta muodostavat tilan omat ja lahjoituksena saadut maatalouskoneet ja –kalustot. Lisäksi museossa on esineistöä karja- ja metsätaloudesta, kalastuksesta, mehiläisten hoidosta, käsitöistä ja kotitaloudesta. Löytyypä museolta myös paikallisen virvoitusjuomatehtaan laitteisto.

TuulimyllyOksalan tilaan kuluu 20 erillistä rakennusta, jotka muodostavat puutarhoineen ja peltoineen kauniin kulttuurimaiseman Pälkäneveden tuntumaan. Museokäytössä rakennuksista ovat 1800-1900-luvun alun välisenä aikana rakennetut pakari- ja aittarakennus, kuivuri- ja makasiinirakennus, osa puimala-rakennuksesta ja tuulimylly. Varstaksi kutsuttu varsinainen tilamuseo valmistui vuonna 2007. Siinä on näyttelytiloja kahdessa kerroksessa hulppeat 1100 neliötä. Museo pyrkii säilyttämään vanhaa maatalousperinnettä ja -kulttuuria.

Oksalan maatalousmuseo on avoinna  tilauksesta ryhmille ympäri vuoden.   Tilalta on lisäksi vuokrattavissa savusauna ja 25 henkilön kota sekä loma-asuntoja. Lähiseudulla on runsaasti muitakin käyntikohteita, kuten Rönnvikin Viinitila, Syrjysen Strutsitila ja Mikkolan Navetta.

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Oksalan tila
Kukkolanraitti 203
36600 Pälkäne

Museon 10 helmeä

Kommentit

 • Pasi Järvinen sanoo:

  Olisin kovasti toivonut vastausta 14/12.2014
  esittämääni kysymykseen,siitä teidän hienosta moottoristanne!

 • Pasi Järvinen sanoo:

  Tervehdys!Teidän ”10 helmen”joukossa on Wickström vuosim.n.1920!Minulla on pitkälti saman näköinen kone,ilman koplinkia,eli voisi olla vanhempikin!?Olisiko teidän koneesta kuvia eri puolilta konetta?Tai olisiko mitään mistä voisin tunnistaa onko se Wickström?
  Terveisin Pasi Järvinen!

 • Irja Leino sanoo:

  Kiitoksia! Olin eilen 10.5.2012 Valkeakosken Sotaveteraani ryhmässä mukana nopealla käynillä Oksalassa. Minulle asia oli uutta ja erittäin milenkiintoista, joten sinne pitää osallistua ”Maitoa ja leipää” perinnepäivälle 11.8. ja tuoda nuorempaa sukupolvea mukaan, etteivä luule, että meijerissä maitoa tuotetaan. Olin aivan ymmällä siitä suuresta työstä jonka tämä projekti on vaatinut. Kiittäen. irja Leino

 • Ohje sanoo:

  ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.