Bookmark and Share

Museo sijaitsee Luopioisten kirkon lehterillä. Ruoveteläisen kirkonrakentaja Matti Åkergrenin rakentama kaunis puinen ristikirkko on valmistunut vuonna 1813. Sen nimeksi on annettu ”Kristuksen kirkastuksen kirkko”. Kaksiosainen alttaritaulu kuvaa pyhää ehtoollista ja Jeesuksen ottamista ristiltä. Ne on maalannut hauholainen V.E.A. Bosin vuonna 1846. Muut kirkon maalaukset ovat taiteilija Antti Salmenlinnan käsialaa vuodelta 1939.

sisäkuvaKirkkomuseoon on taltioitu seurakunnan vanhaa esineistöä, joka tutustuttaa kirkolliseen elämään ja toimituksiin sekä kertoo kirkon tärkeästä asemasta yhteiskunnassa. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Erikoisuutena kirkkomuseossa on säilynyt kokoelma vanhoja puisia hautamuistomerkkejä 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Puiset hautamuistomerkit ovat olleet aiemmin yleisiä, mutta niistä on luovuttu, koska ne eivät säily kuten hautakivet.

Kirkon pihamaalla on myös kesäisin avoinna oleva Luopioisten kotiseutumuseo ja lähistöllä monipuolinen Mikkolan navetta, josta löytyy kahvila, kierrätyspuoti, taidenäyttelyitä ja taidelainaamo, tervetalo-näyttely, verstas ja paljon muuta!

Museon 10 helmeä

Kuvat Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2010

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.