Bookmark and Share

ulkokuva

Daniel Medelplan (1657-1737) on jäänyt historiaan suomenkielisen aapisen tekijänä ja aapiskukkoperinteen aloittajana. Isonvihan aikaan Suomessa ei ollut yhtään toimivaa kirjapainoa. Kun tuli puute lukemisen ja kristinopin opetukseen soveltuvista kirjoista, tilasi Pälkäneen papisto Medelplanilta oman aapisen. Medelplan kaiversi aapisen 28:n sivun tekstin puulaatoille, painoi laatoilla aapisia ja huolehti muusta kirjanvalmistukseen liittyvästä. Aapisensa viimeiselle sivulle hän leikkasi kuvan kukosta. Tämä on tiettävästi ensimmäinen suomenkielistä aapista koristanut aapiskukko. Medelplanin ”Lasten paras tawara” -aapista ei ole säilynyt jälkipolville, sillä Turun palo vuonna 1827 tuhosi viimeisen tunnetun kappaleen.

aapiskukkoVuonna 2005 avattu yksityinen Daniel Medelplanin museo sijaitsee ”Pälkäneen puuaapisen” syntysijoilla Taurialan kylässä. Museon perusnäyttelyssä kerrotaan Medelplanin aapisen syntyhistoriasta ja valmistustavasta esinein ja tekstein. Myös aapiskukko on esillä monin tavoin, mm. kukkoaapisten, aapiskukkotaideteosten ja –esineiden muodossa. Myynnissä on savisia aapiskukkoja ja museon aihepiiriin liittyviä kortteja. Verannalla on järjestetty pienimuotoisia taide- ym. näyttelyitä. Lapsille on aakkosiin ja aapisiin liittyvää puuhaa.

sisäkuvaMuseon pihapiiristä löytyy Medelplanin muistokivi. Lähistöllä on Niitty-Seppälän tilamyymälä ja kahvio sekä lintutorni. Kesäkuun viimeisen lauantain Keinujaisissa voi tutustua vanhaan kyläkeinuun.

Museon 10 helmeä


Kuvat: Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.