Bookmark and Share

Paltanmäessä tutustut elämänmenoon Oriveden pitäjässä 1800-luvulta aina 1900-luvun puoliväliin. Oriveden keskustassa sijaitseva kotiseutumuseo on perustettu jo 1930-luvulla. Museon toiminnasta vastaava Oriveden Kotiseutuyhdistys sai Hämeen Heimoliiton Häme-teko 2010 -palkinnon Paltanmäen kotiseutumuseon esimerkillisestä hoidosta ja siellä järjestetyistä tapahtumista.

MamsellimyllyPaltanmäen ulkomuseoalueelle on eri puolilta Orivettä siirretty 14 vanhaa hirsirakennusta: asuinrakennuksia, aittoja, tuulimylly ja talli. Rakennukset ovat oivia esimerkkejä aikansa rakennustyyleistä ja perinnerakentamisen taidosta. Vanhin rakennuksista on yli 300-vuotias. Asuinrakennusten tunnelma on aito, sillä huoneet on sisustettu runsailla aikakauden esineillä, huonekaluilla ja tekstiileillä. Piharakennuksiin on puolestaan koottu maitotalouteen, peltotöihin, sepän ammattiin, puutöihin ja eläinten hoitoon liittyvää esineistöä. Mäkisestä maastosta johtuen liikuntaesteiset voi kuljettaa autolla museorakennusten pihaan.

Samalla kertaa voi myös tutustua runsaan kilometrin päässä museolta sijaitsevaan Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelemaan moderniin Oriveden kaarikirkkoon (1961) ja vanhaan kellotapuliin. Kirkon Golgatan kallio -nimisen alttarireliefin on suunnitellut taiteilija-professori, kuvanveistäjä Kain Tapper. Kirkon esittely on varattava etukäteen puh. 03 31402500 tai 050 576 8350.

Museon 10 helmeä


Kuvat © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

 • Anna sanoo:

  Hei! Google kertoo että suljettu, mutta museosivuilla näyttäisi olevan auki. Pitäiskö googlen tiedot päivittää?

 • raimo sanoo:

  löytyi Oriveden meijerin käyttämättömiä piimäpurkkej

 • Maija-Liisa Mäkelä sanoo:

  Vastaus Olaville:
  Kiitos ilahduttavasta kommentista! Kesän talkoista ilmoitetaan Seurat-palstalla Oriveden Sanomissa.
  Ja anteeksi, että huomasin kommenttisi vasta nyt, näin museon sulkemisaikana sivuja ei tule seurattua.
  Ystävällisin terveisin
  johtokunnan jäsen Maija-Liisa Mäkelä

  Jk. Kertoisin mielelläni lisää puhelimessa, puhelinluettelosta löytyy numero.

 • Olavi sanoo:

  Olen havainnut, että tuolloin tällöin museolla pidetään talkoita ja väestä on joskus pulaa. Kauan(13v) olen odottanut että jokin taho kokoaisi talkooväkeä , vaan eipä ole sattunut ”silmään”. Aikaa olisi ja jotain voisin tehdäkin.

 • Ohje sanoo:

  ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.