Bookmark and Share

Taichia Hinttalassa

Nokia tunnetaan tehdaspaikkakuntana, mutta sen juuret ovat maataloudessa. Molemmat maailmat kohtaavat nokialaisissa museoissa. Nokian museoihin kuuluvat kotiseutumuseo Hinttalan pihapiiri museopirtteineen ja kahviloineen sekä työläiskodit Viikinharjun kupeessa, Hinttalasta katsoen Nokianvaltatien vastakkaisella puolella. Hinttalan museotiloihin ja Työläiskotimuseolle ei ole esteetöntä sisäänpääsyä.

Hinttalan pihapiiriin kuuluvat pirtti (1839) ja pytinki (1852) sekä luhtiaitta, liiteri ja vaunuvaja. Alkuperäisellä paikallaan sijaitsevan pihapiirin vanhin asuinrakennus on samanikäinen kuin harjun laella kohoava kirkko ja sen takana oleva pappila. Lisäksi museoalueelle on siirretty sauna, aittarivi ja vilja-aitta. Historiansa aikana Hinttalan päärakennus on toiminut kuntakokousten pitopaikkana ja kouluna. Nykyään Hinttalan kotiseutumuseo on kaikenikäisten kesäinen kohtaamispaikka, jossa voi osallistua viikoittaiseen toimintaan ja erilaisiin tapahtumiin. Kesäkuussa 2019 avautunut pysyvä näyttely Luhti – näkökulmia aikaan korostaa ajan ja näkökulman merkitystä. Näyttely kysyy, mikä on tärkeää ja muistamisen arvoista, millaisena muistamme Nokian ja miten maailma on muuttunut – vai onko se. Luhti haastaa pohtimaan, kokemaan ja lukemaan. Näyttely koostuu aikajanasta, jossa on Hinttalan tilan, Kankaantaan kylän, Nokian, Suomen ja maailmanhistorian tapahtumia.

Nokianvaltatien toisella puolella, työläisten mökeissä pääset astumaan Nokian varhaisen tehdasyhteisön työväen elämänpiiriin. Työläiskotimuseon rakennukset ovat alueelle siirrettyjä tyypillisiä työväestön asuinrakennuksia, jotka on sisustettu ajan henkeen sopivasti. Sirenin pirtissä, joka on rakennuksista vanhin, voi tutustua esimerkiksi paperikoneen huovasta valmistettuihin vaatteisiin. Nokian kaupungin kokoelmiin voi tutustua Siiri-tietopalvelussa.

Museon 10 helmeä

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.