Bookmark and Share

Taichia Hinttalassa

Nokia tunnetaan tehdaspaikkakuntana, mutta sen juuret ovat maataloudessa. Molemmat maailmat kohtaavat nokialaisissa museoissa. Nokian museoihin kuuluvat kotiseututalo Hinttalan pihapiiri museopirtteineen ja kahviloineen sekä työläiskodit Viikinharjun kupeessa, Hinttalasta katsoen Nokian valtatien vastakkaisella puolella. Hinttalan museotiloihin on liikuntaesteisille esteetön sisäänpääsy, mutta Työläiskotimuseolle ei pääse esteettömästi kuin pihapiiriin.

AisakelloHinttalan pihapiiriin kuuluvat pirtti (1839) ja pytinki (1852) sekä luhtiaitta, liiteri ja vaunuvaja. Alkuperäisellä paikallaan sijaitsevan pihapiirin vanhin asuinrakennus on samanikäinen kuin harjun laella kohoava kirkko ja sen takana oleva pappila. Lisäksi museoalueelle on siirretty sauna, aittarivi ja vilja-aitta. Historiansa aikana Hinttalan päärakennus on toiminut kuntakokousten pitopaikkana ja kouluna. Nykyään Hinttalan kotiseututalo on kaikenikäisten kesäinen kohtaamispaikka, jossa voi osallistua viikoittaiseen toimintaan ja erilaisiin tapahtumiin. Pihapiirin aittarakennuksissa on koko kesän vaihtuvia näyttelyitä.

Nokian valtatien toisella puolella, työläisten mökeissä pääset astumaan Nokian varhaisen tehdasyhteisön työväen elämänpiiriin. Työläiskotimuseon rakennukset ovat alueelle siirrettyjä tyypillisiä työväestön asuinrakennuksia, jotka on sisustettu ajan henkeen sopivasti. Sirenin pirtissä, joka on rakennuksista vanhin, voi tutustua esimerkiksi paperikoneen huovasta valmistettuihin vaatteisiin. Nokian kaupungin kokoelmiin voi tutustua Siiri-tietopalvelussa.

Työkäiskotimuseo on toistaiseksi suljettu.

kamari

Museon 10 helmeä

Kommentit

  • Heikki sanoo:

    Viikinharjulla on komeat maisemat, täytyypä poiketa kahvilla seuraavalla patikkareissulla.

  • Ohje sanoo:

    ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *