Bookmark and Share
Nokian kirkkomuseo

Komealle harjulle vuonna 1837 valmistunut keltaiseksi rapattu tiilikirkko edustaa uusklassillista tyyliä. C.L. Engelin suunnitteleman kirkkorakennuksen esikuvana on ollut Rooman Pantheon-temppeli täysympyrämuotoineen ja koko kirkon kattavine kattokupoleineen.

Nokian kirkon alakerrassa sijaitseva kirkkomuseo esittelee laajan seurakunnan esineistöä. Nokian kirkko on toiminut aikanaan Pirkkalan seurakunnan emäkirkkona, joten museossa on Nokian viidestä kirkosta kerätyn esineistön lisäksi myös Harjun ja Pirkkalan vanhojen kirkkojen esineitä. Näyttelytila jakaantuu viiteen sektoriin, joista kukin käsittelee omaa erityisaluettaan seurakunnan toiminnassa: kastetta, ehtoollista, jumalanpalvelusta, kurinpitoa ja kasvatusta. Tunnelmallisessa näyttelytilassa kohtaavat seurakunnan arki ja juhla, syntymä ja kuolema, tekstiilien ja alttariesineistön loisto sekä hautavälineistön nöyryys. Kirkkomuseeon voi tutustua myös tämän lyhyen videoesittelyn avulla.

Museon 10 helmeä


Kuvat Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

 • Kari Kalliolahti sanoo:

  Nokian kirkko oli alun alkaen
  Pikkalan kirkko. Jutun vuosiluvut oikeat.

 • Mikko sanoo:

  Onko kirkon alkuperäinen nimi Nokian kirkko vai joku muu? Ei tainnut muistaakseni olla Nokian kartanon mailla. Suosittelen käymään, upealla paikalla ihan maisemien puolesta.

 • Ohje sanoo:

  ”Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman ”Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.