Bookmark and Share
Serlachius-museo Gösta

Serlachius-museo Göstan paviljonki valmistui kesällä 2014 Joenniemen kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen miljööseen. Se kolminkertaisti museon näyttelytilat ja tarjosi samalla mahdollisuuden uudenlaiseen näyttelytoimintaan, jossa esille pääsee myös nykytaide. Göstan paviljongissa toteutetaan vuosittain useita tunnettujen kotimaisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden yksityis- ja yhteisnäyttelyitä. Teemanäyttelyissä taidesäätiön omat kokoelmat käyvät usein vuoropuhelua nykytaiteen kanssa.

Kartano ulkoa

Puurakenteisen laajennusosan arkkitehtuuri on kerännyt runsaasti kiitosta ja se on palkittu useilla eri palkinnoilla. Laajennuksessa on näyttelytilojen lisäksi upea maisemaravintola, juhlasali ja laaja museokauppa.

Museon kartano-osa valmistui Gösta Serlachiuksen kodiksi ja edustuskäyttöön vuonna 1935. Arkkitehti Jarl Eklundin piirtämän punatiilisen rakennuksen alakerta on palvellut museona vuodesta 1945 lähtien. Museo oli tuolloin maamme seitsemäs taidemuseo. Koko rakennus avattiin taidemuseona vuonna 1984.

Gösta näyttelytila

 

Vanhan kartanon näyttelyissä esitellään Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omia kokoelmia, joiden pääpaino on Suomen kultakauden taiteessa. Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Emil Wikströmin ja Helene Schjerfbeckin rakastetut työt voi siis nähdä vanhaa patruuna-aikaa henkivässä ympäristössä. Näkemisen arvoisia ovat myös kartanon veistospuisto, Joenniemen edustalla sijaitseva Taavetinsaari sekä kesäkahvilana toimiva entinen pehtoorin talo, Autereen tupa.

Huomaathan, että samalla pääsylipulla pääset käymään myös Mäntän keskustassa sijaitsevaan elämykselliseen Serlachius-museo Gustafiin. Kesäkaudella taidekeskus Honkahovin ja Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyt kannattaa ehdottomasti poimia ohjelmaan taidekaupungissa!

Seuraa Serlachius-museoita:

 

 

Museon 10 helmeä

Kuvat Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Huomaa, että teokset ovat Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman helmiä, mutta vaihtuvien näyttelyiden teemoista riippuen ne eivät välttämättä ole aina esillä.

Kommentit

  • Ohje sanoo:

    “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.