Pirkanmaan Museokompassi

Museokompassi on maakunnan museoiden yhteinen museoportaali, josta museot ja niiden perustiedot on löydettävissä helposti ja hauskasti. Museoita voi hakea aihepiirin, kunnan tai sanahaun avulla. Jokaisella museolla on oma infosivu, jossa museo esitellään lyhyellä tekstillä ja valokuvin. Lisäksi kerrotaan museon yhteystiedot, aukioloajat, pääsymaksut, palvelut ja esteettömyys. Kartan avulla löytää vaivattomasti perille museoihin.

Museokompassi aloitti toimintansa marraskuussa 2010. Se on osa Pirkanmaan maakuntamuseon kaksivuotista Museot verkossa -hanketta, jonka on mahdollistanut Pirkanmaan Liiton maakunnan kehittämisraha. Portaalin suunnittelusta ja tietojen säännöllisestä päivittämisestä vastaa Pirkanmaan maakuntamuseo.

Lisätietoja -sivun sisältö:

Tekijät
Tietojen päivittäminen
Kuinka museo pääsee mukaan Museokompassiin?
Museoiden aihepiirit
Museoiden esteettömyys – kriteerit ja symbolit
Museoiden palvelusymbolit
Sosiaalinen media Museokompassissa
10 helmeä -verkkonäyttelyt
Kuvamateriaali ja kuvien oikeudet

Tekijät

Suunnittelu ja projektin hallinta
Pirkanmaan maakuntamuseo, kulttuuriympäristöyksikkö

Sisällöntuotanto
Pirkanmaan maakuntamuseo yhteistyössä toiminta-alueensa museoiden kanssa

Ulkoasun ja toiminnallisuuksien suunnittelu
Luomistoimisto Fullsize, 2010

Multimediatoteutus
Media current, 2010

Rahoitus
Pirkanmaan Liitto, maakunnan kehittämisraha ja Tampereen kaupunki

Tietojen päivittäminen

Museoiden tiedot tarkastetaan vuosittain ennen kesän matkailusesongin alkua. Lisäksi portaaliin kuuluvia museoita kehotetaan viipymättä ilmoittamaan kaikki tiedoissaan tapahtuneet muutokset sivuston päivittäjälle.

Museoportaaliin tietojen päivittämisestä vastaa Pirkanmaan maakuntamuseon maakuntamuseotutkija Anu Salmela p. 0500 830 130, anu.salmela(at)tampere.fi

Pirkanmaan maakuntamuseo pyrkii pitämään museoiden tiedot ajantasalla, mutta museoiden aukiolo on hyvä varmistaa aina etukäteen suoraan museolta, erityisesti ryhmämatkoja suunniteltaessa. Pirkanmaan maakuntamuseo ei ole vastuussa portaalissa olevista virheellisistä tiedoista eikä virheellisistä tiedoista museokävijälle mahdollisesti aiheutuneista kuluista.

Kuinka museo pääsee mukaan Museokompassiin?

Kaikki Pirkanmaan alueen museot; pienet ja suuret, yksityisin ja julkisin varoin ylläpidetyt, ammatillisesti hoidetut ja harrastelijoiden luotsaamat museot; ovat tervetulleita Museokompassiin. Tällä hetkellä portaalissa on 86 museota.

Portaaliin liittyminen on museoille maksutonta. Edellytyksenä on ainoastaan, että museolla on pysyvä kokoelma, ja että se on yleisön saavutettavissa. Lisätietoja antaa Pirkanmaan maakuntamuseon maakuntamuseotutkija Anu Salmela p. 0500 830 130, anu.salmela(at)tampere.fi

Museoiden aihepiirit

Jotta jokainen löytäisi Museokompassista helposti itseään kiinnostavan museon, on museot jaettu aihepiireihin. Aihepiirejä on 15 ja ne on muodostettu siten, että jokaiseen kuuluisi vähintään 4 museota. Jokainen museo on voinut valita 1-3 parhaiten kokoelmiinsa ja näyttelyihinsä sopivaa aihepiiriä. Luonnollisesti lähes jokainen museo kertoo valitsemiensa aihepiiriensä lisäksi myös oman alueensa paikallishistoriasta. Aihepiirit on alla esitelty lyhyesti.

 1. Ammatit
  suutari, seppä, kampaaja, kauppias, lasimestari, poliisi: työnteko, työtavat, työvälineet ja työtilat
 2. Aatteet ja yhteisöt
  poliittiset aatteet, kansanliikkeet, seurat, kansanryhmät, kansat, vieraat kulttuurit ja ihmiset
 3. Erikoisuudet
  vakoilua, maitolaitureita, tietoverkkoja ja muita ainutlaatuisia harvinaisuuksia
 4. Historian henkilöitä
  kirjailijoita, runoilijoita, kirjanpainajia, taiteilijoita, poliitikkoja, valtiomiehiä, teollisuusneuvoksia
 5. Kirkollista elämää
  kauniita kirkkoja, kirkollista esineistöä ja kirkkotekstiilejä
 6. Kodit ja sisustus
  sali, kamari, tupa, hellahuone, yhteiskeittiö: ajan ja tavan mukaisesti huoneisiin sisustettuja interiöörejä
 7. Käsityötaitoa
  käsillä tekemisen taitoa erilaisista materiaaleista: puu, luu, kivi, keramiikka, lasi, tekstiilit
 8. Lapsille ja lapsenmielisille
  koskettavaa, katsottavaa, leikittävää ja puuhattavaa, erityisesti lapsiperheille sopivia kohteita
 9. Liikenne ja viestintä
  tiet, sillat, kanavat, reet ja rattaat sekä tietenkin moottoriajoneuvot: junat, veneet, autot, mopot ja moottoripyörät sekä tietoliikenne: sanomalehdet, sähkösanomat, puhelimet ja tietokoneet
 10. Luonto ja puutarhat
  luonnontilaiset ja ihmisen muokkaamat maisemat, elollinen ja eloton luonto, kasvit, eläimet, kivet ja mineraalit
 11. Maatalous ja maalaiselämä
  maajussi, talonpoika, torppari, mäkitupalainen: maaseudun asuin- ja talousrakennukset, pihapiirit, maatilan työt ja työvälineet
 12. Sodat ja sota-aika
  Suomen sodat, sotapäälliköt, sotilaat, aseet ja puolustus, sota-ajan ilmiöt ja pula-ajan elämä sekä sotien seuraukset
 13. Taide ja taiteilijat
  Taidetta kaikissa olomuodoissaan, taiteilijat, taiteilijakodit ja mesenaatit
 14. Tekniikka ja teollisuus
  moottorit, koneet, laitteet, keksinnöt, tehtaat ja koneellinen tuotanto
 15. Urheilu
  lajit, seurat, välineet, palkinnot, harrastajat ja menestyksekkäät urheilijat

Museoiden esteettömyys – kriteerit ja symbolit

Monessa museossa on nykyisin huomioitu myös erityisryhmät. Museokompassissa on käytössä viisi museon esteettömyyttä kuvaavaa symbolia, jotka esitellään alla. Museot vastaavat ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta.

Museoiden palvelusymbolit

Museokäynti on helppo suunnitella etukäteen, kun kävijä tietää millaisia peruspalveluita museolla on mielenkiintoisten näyttelyiden lisäksi. Museokompassissa on käytössä alla esitellyt neljä palvelusymbolia, joilla kerrotaan mitkä keskeisimmistä palveluista museolla on yleisön käytössä. Osalla museoista on myös muita palveluita, jotka on mainittu museon esittelytekstissä tai niiden omilla internetsivuilla.

Sosiaalinen media Museokompassissa

Museokompassi tarjoaa mahdollisuuden jakaa tietoa sivustosta ystävillesi ja verkostoillesi. Internetin suosituimpiin sosiaalisiin medioihin kuuluvat Delicious, Digg, Facebook ja Twitter. Ne ovat ilmaisia, mutta vaativat rekisteröitymisen. Sosiaalisten medioiden linkkien avulla voit varastoida ja jakaa linkkejä internetissä ystävillesi ja verkostoillesi eri yhteisöllisen median palveluissa. Samalla pääset käsiksi omiin suosikkilinkkeihisi miltä tahansa tietokoneelta, jossa on yhteys internetiin. Löydät linkit sosiaalisten medioiden palveluihin jokaisen museon infosivulta. Kun haluat jakaa kiinnostavan museon tiedot omalle ystäväverkostollesi internetissä, klikkaa sen palvelun linkkiä, johon olet rekisteröitynyt.

Museokompassi tarjoaa myös mahdollisuuden suositella museota ystävillesi. Jos sinulla on Facebook-tili klikkaa Suosittele painiketta mieleisesi museon infosivulla, niin jaat  tiedon kaikille ystävillesi Facebookissa.

Museoiden infosivulla oleva Jätä kommentti -laatikko on kuin sähköinen vieraskirja. Sillä voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman Lähetä palautetta -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

10 helmeä -verkkonäyttelyt

Vuoden 2011 aikana Museokompassi täydentyi museoiden verkkonäyttelyillä.  Näyttelyt löydät museoiden infosivuilta. Museon 10 helmeä esittelee valokuvin ja lyhyin kuvatekstein museoiden kokoelmista löytyviä aarteita ja erikoisuuksia.

Kuvamateriaali ja kuvien oikeudet

Kaikki Museokompassin sivuilla oleva kuvamateriaali on suojattu tekijänoikeuslailla. Valokuvien oikeudet on ilmoitettu kuvan yhteydessä. Graafinen materiaali, kuten maakunta- ja kuntakartat, on laadittu erityisesti tätä hanketta varten, ja niiden oikeudet omistaa Pirkanmaan maakuntamuseo. Valokuvien ja muun kuvamateriaalin kopiointi ja käyttö on kielletty.