Bookmark and Share
Museorakennus ulkoa

Aitonevan turvemuseo sijaitsee aidossa turvetuotantoympäristössä, joka on ollut käytössä vuodesta 1942 alkaen. Tuotannon aloitti valtion omistama Suo Oy, 1960-luvulla omistajana oli lyhyen aikaa Imatran Voima Oy. Vuodesta 1969 asti tuotannosta on vastannut Valtion Polttoainekeskus eli Vapo Oy.

Turvemuseo toimii tuotantoalueen entisessä ruokalarakennuksessa. Museossa on monipuolisesti esillä turpeen tuotantovaiheet, käyttö sekä turvealan historia ja kehitys. Myös soiden ympäristönhoitoon liittyviä seikkoja on museossa esillä. Museon yhteydessä toimii myös Kihniön museorautatieyhdistyksen ylläpitämä kesäkahvio.

Museon ulkopuolelle metsämaastoon on sijoitettu kuutisenkymmentä turvetuotantoon liittyvää konetta, joista vanhimmat ovat 1940-luvulta. Museon välittömässä läheisyydessä on myös noin 2 km pituinen ympäristöpolku, joka kulkee uudelleensoistuneiden ja metsittyneiden entisten turpeenottoalueiden läpi. Polun varrella on infotauluja ja lintutorni, laavu sekä puucee.

Museossa on jonkin verran ahtaita väliovia ja ulkoalueet ovat osittain vaikeakulkuisia, jolloin liikuntaesteisten pääsy kaikkien koneiden ääreen ja ympäristöpolulla liikkuminen saattaa olla haasteellista.

turve sisäkuvaturvekone

Seuraa Aitonevan turvemuseota:

Museon 10 helmeä


Kuvat © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.