Bookmark and Share
Museorakennus ulkoa

Aitonevan turvemuseo sijaitsee aidossa turvetuotantoympäristössä, joka on ollut käytössä vuodesta 1942 alkaen. Tuotannon aloitti valtion omistama Suo Oy, 1960-luvulla omistajana oli lyhyen aikaa Imatran Voima Oy. Vuodesta 1969 asti tuotannosta on vastannut Valtion Polttoainekeskus eli Vapo Oy.

Turvemuseo toimii tuotantoalueen entisessä ruokalarakennuksessa. Museossa on monipuolisesti esillä turpeen tuotantovaiheet, käyttö sekä turvealan historia ja kehitys. Myös soiden ympäristönhoitoon liittyviä seikkoja on museossa esillä. Museon yhteydessä toimii myös Kihniön museorautatieyhdistyksen ylläpitämä kesäkahvio.

Museon ulkopuolelle metsämaastoon on sijoitettu kuutisenkymmentä turvetuotantoon liittyvää konetta, joista vanhimmat ovat 1940-luvulta. Museon välittömässä läheisyydessä on myös noin 2 km pituinen ympäristöpolku, joka kulkee uudelleensoistuneiden ja metsittyneiden entisten turpeenottoalueiden läpi. Polun varrella on infotauluja ja lintutorni, laavu sekä puucee.

Museossa on jonkin verran ahtaita väliovia ja ulkoalueet ovat osittain vaikeakulkuisia, jolloin liikuntaesteisten pääsy kaikkien koneiden ääreen ja ympäristöpolulla liikkuminen saattaa olla haasteellista.

turve sisäkuvaturvekone

Seuraa Aitonevan turvemuseota:

Museon 10 helmeä


Kuvat © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Kommentit

 • Sirpa Kortesluoma sanoo:

  Resiinamatkailua ei enää harjoiteta Kihniön alueella. Nuorisokeskus Marttisella Virroilla on resiinamatkailua muun toiminnan lomassa.

 • yolo sanoo:

  Voiko museon yhteydestä vuokrata nykyään resiinoja vanhalle junaradalle?

 • Cold Stone Man sanoo:

  Yllätyin huomattuani että näistä koneista ei ole netissä juuri mitään tietoa, esim. valtavasta Heseber- koneesta.T.välkkä pakotti minut ilmaishommiin ko. paikkaan ja olen nyt sorminivelet mustina repinyt heiniä ja vesoja koneiden luota. ”Heseberin-aukio” alkaa olla jotenkuten siivottu mutta koko alueen putsaaminen on ylivoimainen urakka. Voisivat maalata jonkun koneen ikään kuin vetonaulaksi. Ja lisää kuvia nettiin…vai pelätäänkö että sitten ei kukaan tule katsomaan. Paris Hiltonin korkokengillä paikalle on turha tulla. Kunnon bootsit ja hyttysvarustus, sen verran on homma ”erähenkistä”. Onhan niissä koneissa ihmettelemistä.

 • Mirja Kaarineva sanoo:

  Tämä oli hieno museo ! Täällä kannattaisi ehdottomasti käydä sekä paikallisien ihmisten että kauempaakin tulevien. Myös esim. koulujen kannattaisi käyttää hyväkseen hienosti koottua tietopakettia energian tuotannosta kotimaisella tavalla. Turvevoiman kannattajien ja vastustajien on hyvä ottaa tämä museo käyntikohteeksi. Monipuolinen ja luonnonkaunis ympäristö vaikutti ainakin minuun positiivisesti. Kun puhutaan vaikka metsien voimauttavasta vaikutuksesta, tämä oli vähintään yhtä vahva kokemus. Erityinen kiitos kahvilanpitäjälle tiedoista ja varsinkin juuri uunista tulleista lihapiirakoista ! Ainoa miinus paikassa oli noin kahden kilometrin pitkosretken osalta siinä, että ne olivat osin aika huonossa kunnossa ja puskien peitossa. Koululaisryhmiä varten vähän raivausta ja muutama lankku uusiksi, niin johan retki onnistuu !

 • Aikku sanoo:

  Todella hyvä tutustumiskohde kaikille, joita turvetuotanto kiinnostaa. Myös turvetuotannon vastustajien kannattaisi käydä täällä. Muutenkin olen sitä mieltä, että suomessa kannattaisi ennemmin käytää kotimaista polttoainetta ulkomaalaisen esim. kivihiilen sijaan. Kotimainen turvetuotanto myös työllistää suomalaisia ja rahat jäävät suurelta osin suomeen.

 • treffi sanoo:

  Tuolla tuli vierailtua tänä kesänä. Oli ihan mielenkiintoinen museo.

 • Ohje sanoo:

  “Jätä kommentti” toimii kuin sähköinen vieraskirja. Voit kertoa kokemuksiasi museosta, kehua tai antaa kehittämisehdotuksia. Kommentin voit jättää joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Lähetettäessä kommentti tulee sivulle kaikkien Museokompassin käyttäjien luettavaksi. Asiattomat viestit poistetaan. Niistä voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle sivun oikean alakulman “Lähetä palautetta” -lomakkeella tai sähköpostilla: anu.salmela(at)tampere.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.